Historiaa

Haukiniemen Haka täyttää vuonna 2023 jo 70 vuotta. Se on pitkä aika urheiluseuralle.

Hakan historia sisältää kaikki perinteiset pienen urheiluseuran lajit. Lajeista ylivoimaisesti suosituin lienee jalkapallo. Hiesun kentällä ja sitä ennen Särkijärven kentällä on potkittu jalkapalloa seuran perustamisesta asti - ja potkitaan edelleen kesäkaudella viikoittain.

Jalkapalloturnaukset Hiesulla ja kaukalopalloturnaukset Haukiniemen kaukalossa olivat pitkälle 2000-luvulle saakka vuosittaisia merkkitapahtumia. Viime vuosina turnaukset ovat jääneet vähemmälle ja kaukalopallokin on saanut väistyä jääkiekon tieltä, jonka suosio on huima: Haukiniemen kaukalossa valot palavat talvikaudella joka ilta niin pienten kuin suurempienkin kiekkoilijoiden esitellessä taitojaan.

Yleisurheilulla oli merkittävä rooli seuran toiminnassa sen ensimmäisinä vuosikymmeninä. Nykyään yleisurheilu rajoittuu lasten kesäisiin kisailuihin Hiesun kentällä. Toki myös aikuisille on kisoissa omat lajinsa, ja lajivalikoimassa on nähty myös esimerkiksi norsupallo ja köydenveto.

Ennen vuosituhannen vaihdetta Hakan toiminta laajeni pesäpalloiluun. Juvolan kentällä aloitettiin kyläpesissarja, ja pesis elpyi lajina koko alueella Hakan aloittamana. Pesiksen harrastaminen on viime vuosina keskittynyt lasten ja nuorten pelailuun.

Toinen 1990-luvulla mukaan tulleista uusista, valtaisan suosion saavuttaneista lajeista on sähly. Hakan sählyvuoro pyörii edelleen talvikaudella, nykyisin Enonkosken liikuntatalolla. Samanaikaisesti sählyvuoron kanssa hakalaisten käytössä on myös kuntosali.

Haukiniemen Hakan ensimmäiset 40 vuotta on kirjoitettu kirjaksi seuran 40-vuotisjuhliin 1993. Osmo Loikkasen Kylät urheilevat -historiikki löytyy täältä.