Haukiniemen kaukalo 50 vuotta

Kaukalon 50-vuotisjuhlat 29.1.2017

Haukiniemen kaukalolla vietettiin sunnuntaina 29.1.2017 vastikään uudistetun jääkiekkokaukalon avajaisia ja juhlistettiin kaukalon 50-vuotista taivalta. Paikalle oli kerääntynyt runsas joukko juhlakansaa läheltä ja kaukaa. Makkara, munkit ja muut kioskiherkut tekivät kauppansa. Tapahtuman juonsi sujuvasti ja ammattitaitoisesti Ossi Tynkkynen.

Tilaisuuden avannut Hakan puheenjohtaja Olli Loikkanen loi juhlapuheessaan katsauksen kaukalon eri vaiheisiin ja haukiniemeläisen jääurheilun historiaan. Loikkanen muistutti, että myös tulevaisuus näyttää valoisalta: uusi sukupolvi kiekkotaitureita on kypsymässä. Sylvi Taskinen muisteli omassa tervehdyksessään Hakan perustamisen alkuaikoja ja kiitteli Hakan merkitystä kyläläisten liikuttajana.

Uudistetun kaukalon avausottelussa Hakan johtokunta sai vastaansa kylien junioreista kootun joukkueen. Tiukkaakin tiukemman kamppailun veivät lopulta nimiinsä juniorit lukemin 8-7. Vuoden ahkerimpana junioriharjoittelijana tilaisuudessa palkittiin Joonatan Saariniva.

Vuoden talkoolaisen palkinto puolestaan meni Mika Saarinivalle. Mikan ja muiden talkoolaisten ansiosta kaukalo on niin loistavassa kunnossa kuin se on. Menneen kesän ja syksyn aikana kaukalon pohjan, ympäristön ja huoltorakennusten kunnostamiseksi tehtiin 400 mies- ja 70 konetyötuntia. Tänä talvena talkootunteja kaukalon kunnossapitämiseksi on kertynyt lähes 300 lisää.

Tapahtumaan oman panoksensa antoi Mestis-seura SaPKo, josta paikalla oli toimitusjohtaja Petri Karppasen ja valmentaja Jarmo Myllyksen lisäksi useita pelaajia. Tilaisuudessa myös huutokaupattiin SaPKon Hakalle lahjoittama komposiittimaila ja jaettiin suuren suosion saavuttaneen tarkkuuslaukauskilpailun parhaille lippuja SaPKon peliin.

Juhlan päätteeksi vauhtiin pääsi lasten viikoittainen pipolätkävuoro, joka keräsi totutusti kaukaloon kymmenittäin tulevia kiekkotähtiä. Tällä kertaa ohjaajana toimi maailmanmestari Myllys. 

Kaukaloremontti 2016

Haukiniemen kaukalon kunnostusta jatkettiin kesällä 2016. Kesän ja syksyn aikana kaukalon pohjan, ympäristön ja huoltorakennusten kunnostamiseksi tehtiin 400 mies- ja 70 konetyötuntia.
Talkoilla 1990-luvun alkupuolella rakennettu pukukoppi hilattiin kaukalon sivulle. Vapaaehtoinen kenttämestari Mika Saariniva suunnitteli lisärakennuksen pukukopin kylkeen, ja Pekka Pehkonen siirsi suunnitelman paperille. Lisärakennuksen vamistuttua kaukalonhoitotarvikkeet ja Hakan muu hajallaan sijainnut irtaimisto on nyt saatu kerättyä samaan säilytyspaikkaan.

Myös kaukalon pohja uudistettiin. Laserintarkalla pohjantasauksella pyritään helpottamaan alkujäädytystä ja jääkauden jatkuminen pidempään keväällä. Tasainen pohja mahdollistaa kaukalon käytön myös kesäisin: tennistaiturit ja lentopallohakkurit voivat harrastaa lajiaan keskellä kylää. Pimeinä syysiltoina jalkapalloakin näkee pelailla kaukalolla paremmin kuin Hiesun kentällä.

Rakentamista johti Mika S. apunaan ammattirakentajat Jouko K., Leo P., Juha S., Pekka P., Jukka L. ja käytännön opettama tukijoukko Erkki V., Kalle K., Matti P., Ossi T., Aimo K., Mikko R., Mikael R., Olli L. ja Juuso L. Kuljetushommissa olivat apuna Kari M. ja Jussi P., muonituksessa Aila S., Eira K. ja Ritva L. Talkooapunsa antoivat myös Oskari, Joonatan, Aleksi ja Jesse.

Remontin puutavarat toimitti Puutavaraliike Luukkainen ja maa-ainekset Kari Malmstedt. Kaupungin liikuntatoimi hoiti rakennuksen sähköasennustyöt. Haka hankki Piällysmies ry:n kautta hankerahoitusta rakennusprojektiin, kaukalon pohjan tasaamiseen ja luistintenteroituskoneen hankkimiseen.

Kaukaloremontti 2014

Haukiniemeen saatiin uusi jääkiekkokaukalo luistelukauden alla syksyllä 2014. Kaukalo tuotiin paikalle Moinsalmelta, josta sille ei enää löytynyt käyttäjiä. Sen sijaan Haukiniemessä heitä uskotaan riittävän.Ennen kuin näin pitkälle päästiin, kaukalossa vuodatettiin paljon hikeä ja löpöä.

Parisen vuosikymmentä palvellut Haukiniemen jääkiekkokaukalo purettiin talkoilla syyskuun alussa. Syyslomaa edeltäneellä viikolla Jussi Pesonen otti vanhan eloperäisen maan kaivurilla pois. Juha Saunisto ja Olli Loikkanen kuljettivat maata pois traktoreilla. Kaikki talkoilla tietty. Suuret kiitokset antsaitsee myös Kari Malmstedt, jonka yrityksen autot toivat paikalle uutta mursketta soramontultaan sellaisella sopimuksella, että parempaa seuran on turha toivoa mistään.

Kaukalon pystyttivät Savonlinnan kaupungin työnjohdon avustamina kuntakokeilun nohevat työmiehet. Vanhat roikkulamput poistettiin kaupungin sähkömiesten työllä. Samoin asennettiin uudet lamput neljään kulmatolppaan. Tästä kaikesta ansaitsee suuret kiitokset Savonlinnan kenttämestari Heikki Ruohoaho.

Kiitos kaikille muillekin hakalaisille talkooponnistuksista. Meillä on nyt taas uuden karhea kaukalo jääurheiluun lapsia ja vanhempiakin varten. Vanha ei ollut enää turvallinen, mutta nyt kelpaa harrastaa.